Chiropractică


Chiropraxia (sau chiropractica) este o ramură a medicinei complementare care se ocupă cu diagnosticarea, tratamentul și prevenția afecțiunilor de ordin mecanic ale sistemului musculo-scheletal, precum și cu efectele acestora asupra funcționării sistemului nervos și a stării generale de sănătate.

Afecțiuni tratate

Într-un sens restrâns, chiropraxia se concentrează asupra tratării afecțiunilor legate de coloana vertebrală, precum durerile lombare sau cervicale. Însă în general această terapie este aplicată pentru tratarea unor probleme de ordin medical precum:

Dureri lombare acute

Dureri cervicale acute și subacute

Dureri cervicale cronice

Dureri și alte probleme ale umărului (umăr rigid)

Epicondilită laterală („tennis elbow”), tratată în combinație cu exerciții fizice

Hernie de disc

Dureri ale picioarelor

Sciatică

Osteoartrită (la șold sau genunchi)

Dureri sau alte probleme de sănătate legate de șolduri, genunchi, gambe și articulația labei piciorului

Dureri sau alte probleme de sănătate ce țin de articulația cotului, de încheietura mâinii sau mâini.

Proceduri

Chiropractorii (practicanții chiropraxiei) folosesc proceduri manuale pentru a trata afecțiunile oaselor, ale mușchilor și articulațiilor. Aceste tratamente poartă denumirea de „terapii manuale”.
Chiropractorii utilizează o gamă largă de tehnici, dar se concentrează în special pe manipularea coloanei vertebrale.
În unele cazuri, chiropractorii pot oferi consiliere cu privire la regimul alimentar, exercițiile fizice și adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și programe de reabilitare ce cuprind exerciții fizice pe care pacienții le pot face fără supraveghere.

Beneficii

Creșterea mobilității articulațiilor

Reducerea durerilor, în special a celor lombare

Scăderea frecvenței și a intensității durerilor de cap

Scurtarea timpului de recuperare după tratamente medicale

Prevenirea intervențiilor chirurgicale

Stimularea capacității organismului de a se vindeca pe cale naturală

Exemple

Potrivit cercetărilor, chiropraxia este eficientă mai ales pentru tratarea durerilor persistente lombare, înlocuind terapia convențională cu analgezice și fizioterapia. O serie de studii științifice arată că intervențiile de manipulare a coloanei vertebrale au efect și asupra altor probleme ale sistemului osos, ale articulațiilor și ale țesuturilor moi.
Un studiu din „Annals of Internal Medicine”, publicație a American College of Physicians, a comparat, pentru pacienții cu durere cervicală nonspecifică, eficiența a trei metode de tratament: terapia manuală (administrată de un chiropractor), fizioterapia și tratamentul ambulatoriu administrat de un medic generalist. Rata de succes la 7 săptămâni a fost dublă în cazul pacienților care au beneficiat de terapie chiropractică, prin comparație cu cei tratați de medicul generalist. De asemenea, terapia chiropractică a înregistrat un scor mai bun decât fizioterapia pentru toate rezultatele care au fost măsurate.