Terapie de îndreptare a coxalelor prin masaj și presopunctură


Terapia de îndreptare a coxalelor vizează readucerea în poziția corectă a oaselor articulațiilor șoldului, articulații ce reprezintă, alături de coloana vertebrală, structuri osoase cu un rol fundamental în menținerea poziției ortostatice (în picioare). Dislocarea coxală poate avea diferite grade, de la forme ușoare, asimptomatice, la unele serioase, care necesită tratament de urgență. Cauzele sunt, de cele mai multe ori, o poziție defectuoasă a corpului provocată de sprijinirea cu precădere pe piciorul dominant (cel drept, pentru majoritatea oamenilor). Acest tip de dislocare poate afecta poziția normală a corpului, conducând, în timp, la apariția unor afecțiuni serioase. Ca urmare, cel mai bun tratament în acest caz este prevenția, prin ședințe de terapie pentru realinierea articulațiilor șoldului.

Afecțiuni tratate

Principalele afecțiuni vizate sunt cele ale coloanei vertebrale, în special din regiunea lombară, cum ar fi lombalgiile (durerile de șale) și, în general, durerile localizate de-a lungul coloanei. Terapia este însă indicată și pentru refacerea tonusului, pentru recuperarea după efort și relaxare, pentru toate categoriile de persoane, inclusiv practicanții sportului.

Proceduri

Această terapie utilizează tehnici de masaj și de manipulare osteo-articulară, fiind bazată pe mișcări de îndreptare, tragere și apăsare-frământare. Scopul vizat este readucerea articulațiilor coxale în poziția corectă și, în subsidiar, relaxarea mușchilor și a țesuturilor conjunctive.

Beneficii

Această terapie reface echilibrul ortostatic (poziția normală a corpului), redă astfel mobilitatea articulațiilor coxale și eliberează presiunea asupra nervilor din regiunea sacroiliacă, relaxează mușchii, tendoanele și ligamentele, elimină contracturile musculare și redă amplitudinea mișcărilor articulațiilor.

Exemple

Dislocarea coxală este produsă de distribuția neuniformă a greutății corporale asupra membrelor inferioare, cu efecte negative asupra coloanei vertebrale și a întregului schelet. Grație acestei terapii, corpul își recapătă capacitatea naturală de auto-vindecare, iar durerile și senzația de disconfort dispar.
Terapia prin masaj are efecte benefice și asupra psihicului. Astfel, un studiu publicat în 2005 în International Journal of Neuroscience a arătat că pacientele bolnave de cancer care făcuseră câte trei astfel de ședințe pe săptămână se simțeau mai puțin deprimate. De asemenea, un studiu din Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry a arătat că pacienții adolescenți care sufereau de depresie sau de anxietate erau mult mai relaxați și mai fericiți și aveau un nivel mult mai scăzut de stres ulterior ședințelor de terapie prin masaj.