Meditații conduse


Grijile și stresul zilnic sunt un factor important de risc pentru sănătate. Multe afecțiuni au o origine psihosomatică, fiind în realitate boli provocate de stres prelungit, de confruntarea cu probleme în familie sau la serviciu sau pur și simplu de grijile de zi cu zi.
Starea noastră de sănătate și recuperarea după boli depinde foarte mult și de cum ne simțim pe dinăuntru. Liniștea sufletească și echilibrul interior sunt factori care contribuie la vindecarea corpului la fel de mult ca și terapiile. Astfel, oricine dorește să se vindece trebuie să fie, mai întâi de toate, liniștit și relaxat.
Din fericire, în ultimele decenii au fost dezvoltate tehnici psihoterapeutice pe care oricine le poate învăța și practica acasă, cum ar fi, de exemplu, antrenamentul autogen Schultz. Aceasta este o tehnică de relaxare prin autosugestie, dezvoltată de psihiatrul german Johannes Heinrich Schultz, a cărei eficiență a fost dovedită atât prin experimente de laborator, cât și în practică, de către rezultatele tratamentelor.

Afecțiuni tratate

Afecțiuni fizice de natură psihosomatică generate de stres, de situații de viață dificile, de stări de neliniște, atacuri de panică, diverse fobii: de exemplu, afecțiunile digestive precum gastrita sau hiperaciditatea gastrică sunt determinate și de factori de natură emoțională. De asemenea, hipertensiunea arterială și alte probleme cardiovasculare pot fi ținute sub control nu numai cu ajutorul medicamentelor, ci și evitând stresul, la fel ca și în cazul unor boli precum disfuncțiile legate de somn, diabetul, obezitatea, astmul, boala de reflux esofagian și sindromul de colon iritabil.

Proceduri

Antrenamentul autogen Schultz constă în vizualizarea repetată, cu ochii minții, a anumitor imagini, fapt ce ajută la eliberarea de traume, de temeri şi neliniște, pentru ca pacientul să înceapă fiecare zi cu zâmbetul pe buze. Aceste exerciții urmăresc relaxarea corpului, calmarea bătăilor inimii şi a respiraţiei, urmate de exerciții de autosugestie al căror scop este modelarea subconștientului pentru a face față stresului și a ne elibera de sentimentele neplăcute.

Beneficii

Terapia Schultz este o tehnică cu eficiență dovedită în tratamentul stresului și al bolilor induse de acesta, respectiv boli cardiovasculare, gastrice și metabolice. De asemenea, un beneficiu imediat vizibil este îmbunătățirea stării generale de sănătate și a tonusului organismului.

Exemple

În Germania, această tehnică este studiată de decenii. De la începutul anilor 1980 s-au efectuat cercetări asupra eficienței acesteia în multe alte țări. În anul 2002, o meta-analiză derulată pe 60 de astfel de studii a fost publicată în revista „Applied Psychophysiology and Biofeedback”, demonstrând efecte benefice semnificative ale acestui tratament pentru o serie de afecțiuni. Aceste efecte au fost asemănătoare, din punctul de vedere al eficacității, cu cele ale terapiilor medicale consacrate. De asemenea, această analiză a arătat că pacienții au semnalat și alte efecte benefice ale terapiei Schultz, precum o mai bună calitate a vieții.