scroll

Programe de tratament și principii

Coloana vertebrală reprezintă o parte vitală a organismului, cu rol de susţinere a corpului și a mișcărilor acestuia, fiind structura cea mai mare și mai importantă a sistemului osos. De asemenea, coloana are un rol fundamental în protejarea măduvei spinării, care transmite impulsuri nervoase şi controlează astfel toate mişcările şi senzaţiile corpului. Articulaţiile coloanei vertebrale sunt punctul de tranzit dintre sistemul nervos central (cordul spinal) şi cel periferic (nervii spinali); ele reprezintă, astfel, „intersecția” principală de pe traseul impulsurilor nervoase ce călătoresc de la creier către organele corpului.
Nervii și fasciculele nervoase nu funcționează bine sub presiune fizică. Orice discopatie, la orice nivel vertebral s-ar afla, produce nu doar dureri și rigiditate în zonă, dar afectează și funcționarea organelor coordonate de nervii afectați. De cele mai multe ori, avem de-a face cu subluxații, mici devieri, insesizabile de către creier și, ca urmare, nu resimțim durere sau contractură musculară. Altfel spus, ne considerăm perfect sănătoși, din punctul de vedere al funcționării coloanei vertebrale. Dar acolo, insesizabil, un nerv sau mai mulți suportă o presiune care afectează, indirect, organul „arondat”.Orice fel de leziune, impact mecanic sau compresie a articulaţiilor coloanei vertebrale duce la iritarea nervilor spinali corespunzători. Această stare fiziologică anormală duce la rândul său la perturbarea funcţiilor sistemului nervos, care se manifestă prin simptome de durere, amorţeală, lipsă de putere musculară etc.

Chiropractica este o terapie care constă într-o serie de proceduri manuale și care vizează problemele de funcționare sau de structură ale coloanei vertebrale și sistemului osos în ansamblul său.Fără tratament medicamentos și procedee invazive, această terapie reușește să rezolve unele dintre cele mai complexe cazuri medicale, prin ajustarea și corectarea subluxațiilor, ducând astfel la vindecare.

Orice fel de leziune, impact mecanic sau compresie a articulaţiilor coloanei vertebrale duce la iritarea nervilor spinali corespunzători. Această stare fiziologică anormală duce la rândul său la perturbarea funcţiilor sistemului nervos, care se manifestă prin simptome de durere, amorţeală, lipsă de putere musculară etc.

Principiile chiropracticii

Terapia funcționează pe baza principiului potrivit căruia corpul se poate vindeca atunci când sistemul osos este corect aliniat, iar sistemul nervos funcționează normal. Așadar, chiropractica își propune restabilirea stării de sănătate prin intermediul manipulării oaselor, în special la nivelul coloanei vertebrale. Când oasele coloanei nu sunt în poziția corectă, teoria spune că transmisiile nervoase sunt perturbate, acest lucru determinând apariția durerilor de spate, dar și dureri în alte zone.
Manevrele chiropractice reduc presiunea asupra nervilor. Așa se face că, spre exemplu, printr-o realiniere a coloanei în zona cervicală se pot vindeca patologii legate de corzile vocale, laringe, faringe, tiroidă, urechea internă, acestea fiind organe coordonate de nervii care trec prin zona vertebrei cervicale C5.

Chiropractica astăzi

Chiropractorii sunt specializaţi în diagnosticarea, prevenirea, tratarea şi reabilitarea afecţiunilor muşchilor, ale sistemului osos si articular .
În țările dezvoltate, chiropractica este o disciplină recunoscută inclusiv la nivel universitar, reprezentând o specializare medicală de sine stătătoare. De asemenea, numărul profesioniștilor care o practică se află într-o continuă creștere.

De exemplu, în ultimii patru ani, numărul de chiropracticieni care activează în SUA a crescut cu aproape 50%, la peste 60.000 de terapeuți certificați. În anul 1989, profesia de chiropractor a fost recunoscută ca fiind a patra profesie privată din sistemul de sănătate norvegian după cea de medic, psiholog şi stomatolog.