Terapie Sport


Indiferent dacă vorbim despre sportivi sau de persoane care nu fac o activitate fizică intensă, pierderea de mobilitate a articulaţiilor, muşchilor și ligamentelor reprezintă o problemă de sănătate ce poate afecta nu numai performanța sportivă, cât și viața de zi cu zi. Pierderea de mobilitate se poate manifesta în mod diferit ca gravitate, de la caz la caz de la uşoare contracturi până la durerea cronică, debilitantă.

Cum ajută terapia chiropractică?

Contrar unei opinii larg răspândite, terapia chiropractică nu înseamnă pur și simplu manevrarea unor articulaţii pentru a „le pune la loc”. Cercetări ştiinţifice recente arată că efectul terapeutic al acestor manevre se datorează unui proces complex, care implică atât sistemul musculo-scheletal, cât şi pe cel nervos.
Manevrele chiropractice reduc presiunea asupra unor puncte de pe traseele nervoase conexe articulaţiilor şi vertebrelor. Rezultatele merg de la ameliorarea simptomelor dureroase până la revenirea la potenţialul muscular normal și redarea supleţei articulaţiilor.

Acest tratament permite, de asemenea, o mai bună concentrare înainte de competiție şi o recuperare optimă, fiind în mod special indicat pentru a combate efectele accidentărilor și pentru refacerea organismului după efort.

Preventiv, se recomandă evaluări fizice periodice și monitorizarea de către un specialist chiropractor, fapt ce poate permite practicarea sportului chiar până la vârste avansate.

Înaintea fiecărui concurs este recomandat să faceți o evaluare generală pentru a fi pregătit optim din punct de vedere fizic.
Situaţii în care terapia chiropractică este indicată:

 • Reechilibrarea axelor articulare perturbate de traumatism
 • Recuperare după accidente sau intervenții chirurgicale
 • Ștergerea memoriei unor traumatisme mai vechi
 • Traumatisme osoase
 • Diverse dureri articulare
 • Epicondilită laterală („tennis elbow”), talalgii, periartrite etc.
 • Blocaj intercostal cu dificultate la respiraţie în condiții de efort
 • Sciatică, cervicalgii, dorsalgii, lombalgii
 • Dureri de cap, tulburări de echilibru, ameţeli
 • Recuperare deficitară între competiții
 • Stres, dificultăți de concentrare, tulburări de somn

Unele competiții internaționale de renume folosesc serviciile chiropractorilor. Astfel, Federația Internațională de Chiropractică Sportivă a oferit servicii de specialitate la Campionatul Mondial de Haltere și Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. În unele discipline sportive, chiropractica este omniprezentă; de exemplu, toate echipele din Campionatul Național de Fotbal american din SUA au câte un chiropractor oficial. Chiropracticienii sunt din ce în ce mai solicitaţi şi în fotbalul european şi motociclism.

În România, deocamdată, federaţiile şi cluburile sportive private sunt așteptate să ia la rândul lor măsuri pentru a sprijini sportivii în acest sens.

Descarcă aici acordul informat al pacientului