scroll

Terapia chiropractică și alte terapii complementare

Terapia chiropractică aduce beneficii, confirmate de rezultate, pentru starea de sănătate. Treptat, valoarea și importanța acestei abordări integratoare a problemelor de sănătate încep să fie recunoscute, mai ales în țările cele mai avansate în cercetarea și tehnica medicală și în sistemele de management al sănătății.
Cum funcționează?

Buna funcționare a fiecărui organ intern, a fiecărei glande, în cele din urmă a întregului organism uman, este determinată de sănătatea coloanei vertebrale. Fiecare vertebră în parte răspunde de anumite părți sau zone ale corpului, de la creier și scalp până la tălpile picioarelor.

Stimularea mecanică a articulațiilor, prin manevrele efectuate de chiropractor, declanșează eliberarea de endorfine în creier. Prezența acestor endorfine are un efect calmant imediat, durerile dispărând pe loc, deși doar pentru o perioadă limitată de timp.

Mai departe, aceasta duce la relaxarea țesuturilor locale, ceea ce eliberează de sub presiune nervii afectați.

Manipularea osteo-musculo-scheletală favorizează și o mai bună alimentare cu nutrienți a zonei afectate. Cartilagiile și structurile unei articulații nu sunt hrănite prin rețeaua de vase de sânge, ci își capătă nutrienții prin mișcare. Vasele capilare vecine cu articulația permit un transfer de nutrienți către lichidul sinovial din interiorul articulației, care doar prin mișcare îi poate transfera către cartilagii.

Astfel, dacă articulația este blocată de un spasm muscular sau un țesut cicatricial, lipsa de mobilitate se agravează spre rigiditate totală.
Acesta este un cerc vicios: alimentarea deficitară cu nutrienți face ca articulația să fie și mai rigidă, iar rigiditatea crescută împiedică și mai mult mișcarea, deci și hrănirea structurilor articulației.

Cine poate beneficia de terapia chiropractică?

Oricine lucrează mult într-o poziție statică, la birou, sau efectuează o muncă fizică; sportivii și persoanele care fac mișcare în mod regulat; persoanele care suferă de afecțiuni lombare și/sau cervicale; oricine dorește să ajungă la o stare fizică, emoțională și energetică bună și să prevină apariția problemelor de sănătate.
Problemele cu coloana vertebrală pot duce foarte des la dureri resimțite în părți cu totul neașteptate ale corpului. Tratamentele care vizează zonele respective nu vor da, evident, niciun rezultat.